Lake Nakuru, waar het niet alleen (of niet meer) de flamingo's zijn die de show stelen.

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 22:52

Onlangs bezochten we een dagje lake Nakuru. 

Ook dit meer staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is niet voor niets het beroemdste meer van Kenia.Het staat (vooral in de winter) bekend om zijn zwermen flamingo's.

Met de stijgende waterstanden vluchtten de flamingo's in 2014 en bevinden zich tegenwoordig vooral in lake Natron (Tanzania).

Toch waden ze in grote zwermen door het ondiepe water en kleuren delen van het meer in een glinsterende roze tint. Ons huidige gevoel is dan ook dat het gebied steeds minder wilde vogels aantrekt en dat door de waterstanden het steeds lastiger te verkennen is. Zo konden we deze keer ook niet volledig rond rijden om dat een deel van de paden overstroomd was.De flamingo's de afgelopen jaren ook iets betrouwbaarder waargenomen bij het Borgoria-meer.

Het ene jaar is het andere niet maar hun aanwezigheid hangt volledig af van de alkaliteit van de verschillende meren. Naast de 2 soorten flamingo's, zijn er ook vooral pelikanen en aalscholvers op het meer. Omdat het meer kan variëren van 6 tot meer dan 40 vierkante kilometer, afhankelijk van het seizoen, is er een grote variatie in wat er op elk moment te zien is. Tussen oktober en maart kan je wel tot meer dan 500 verschillende soorten waarnemen.Lake Nakuru is een zeer goede bestemming om te bezoeken.

Vooral om te zoeken naar twee van de big 5 die je vaak moeilijk ergens anders kunt zien. Het is de thuisbasis van een populatie neushoorns die in de vroege ochtend grazen op de zoete vegetatie aan de rand van het meer, en ’s avonds de hoger gelegen bossen in trekken om te gaan rusten. Met zowel zwarte als witte neushoorns en relatief weinig open begrazing, is het veel gemakkelijker om ze te spotten dan in sommige van de grotere reservaten.Het is ook een goede plek om luipaarden te zien … ongetwijfeld de moeilijkst te spotten van de big 5. Een ander zeldzaam dier in het park zijn de met uitsterven bedreigde Rothschild-giraffen.Slechts 2 tot 3u rijden van Nairobi.

Omdat het maar 2 tot 3u rijden van Nairobi is, gebruikt JADORE SAFARIS het gebied van de Grote Meren vaak als (naar ons mening) een essentiële tussenstop tijdens een safari op weg (of van) de Masai Mara richting Amboseli of Laikipia/Mount Meru-gebied. Anders is het maar een zeer lange saaie rit, zonder te stoppen! Een nachtje om de batterijen op te laden is perfect, maar als je het meer een halve of volle dag zelf wilt verkennen, zijn twee nachten essentieel.Er zijn slechts een paar lodges echt binnen het park.

Er zijn ook verschillende andere hotels in de stad Nakuru of in de buurt. Veel van onze bezoekers kiezen ervoor om te verblijven in het nabijgelegen Lake Naivasha en reizen naar Nakuru voor een dagtocht. Onze favoriete lodge om te verblijven ligt daar dus ook … namelijk Bilashaka lodge. We zullen later ook nog wel eens een apart blog over dit meer (en deze unieke lodge) schrijven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.