Lake natron in het uiterste Noorden van Tanzania.

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 21:41

De rit naar Lake Natron duurt ongeveer 2 tot 4 uur vanaf Mto wa Mbu (naast Lake Manyara). Je concentreert je al snel op het landschap want als je rondkijkt zijn de uitzichten spectaculair.

Zo zie je vele grote heuvels en de overblijfselen van uitgedoofde vulkanen.De route langs Natron is een minder bekende route die zelden door toeristen wordt gebruikt.

Bezoekers zijn hier dan ook  relatief zeldzaam.

Hier kijk om je heen naar de verlatenheid om je te realiseren dat de weinige Masai-dorpelingen (die zelfs geen Swahili maar hun eigen masai-stam-taal spreken) een heel zwaar leven hebben.Zo droog en heet....

De koelere maanden hier (juni tot augustus) zijn heet maar nog draaglijk te noemen.  De rest van het jaar zijn er zeer hoge temperaturen die het buiten zijn behoorlijk onaangenaam kunnen maken.

Het gebied rond Lake Natron herbergt enkele dieren in het wild. Je kunt af en toe een giraf, struisvogel of zebra zien, maar dit is niet de belangrijkste reden om hier te komen.Het Natron-meer zelf herbergt een fascinerend ecosysteem dat gedijt in deze barre omgeving.

Het meer zit vol met miljoenen cyanobacteriën en is een extreem vijandige omgeving (giftig) voor de meeste organismen en kunnen hier niet leven. Enkel flamingo’s komen hier op af. De alkaliteit van het meer kan zo geconcentreerd worden dat ze bijna die van zuivere ammoniak benaderen. Op die momenten (ongeveer 3x per jaar als het regent) kleurt het meer dan zelfs rood.Je bezoekt deze plaats en dit gebied vanwege de afgelegen ligging.

Het landschap en enkele interessante wandelingen zorgen hier voor een unieke beleving.  Activiteiten in het Lake Natron-gebied zijn dus hoofdzakelijk hier op gericht. Je kunt over de gebakken modder naar de oevers van het grote sodameer zelf lopen, waar algen en zoöplankton gedijen , die op hun beurt de flamingo's aantrekken die langs de oever van het meer lopen. Ook de meer avontuurlijke (of roekeloze?) toerist komt hier aan zijn trekken.

Zoals het beklimmen van Ol Doinyo Lengai (berg van God). Deze klim begint meestal om middernacht en je klimt ongeveer zes uur door de nacht heen om bij zonsopgang het spectaculaire uitzicht op de top te bereiken.

Deze vulkaan is de enige vulkaan ter wereld die carbonatiet spuwt. Deze lava is vloeibaarder, minder heet en heeft een andere kleur (zwart) dan gewone lava (rood).  Iedereen die aan deze wandeling begint, moet begrijpen dat het een vrij zware klim is, en dat aangezien dit een actieve vulkaan is, er dus wel wat risico's kunnen aan verbonden zijn.Lake Natron dus niet een plaats waarvan je zegt “hier kom ik volgend jaar terug”, maar wel om eens iets apart, alternatiefs te gaan doen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.