Mkomazi .... of beter Giraffic park?

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 00:51

Mkomazi is een Tanzaniaans nationaal park die nog niet zo lang bestaat en dat heeft zo zijn redenen. We waren er onlangs te gast en maakten onder meer een fotoreportage van dit unieke (nog onbekende) stuk reservaat.Onbekend is onbemind, maar daar wil JADORE SAFARIS een einde aan maken.

Nog maar 17 jaar oud als een beschermd gebied (National park) kunnen we misschien al eens uitleggen wat het verschil is met een game reserve, nationaal park of gewoon een stukje natuur. Een nationaal park is eigendom van en wordt beheerd door de overheid, terwijl een privé-wildreservaat eigendom is van en wordt beheerd door bijvoorbeeld de lodges of eigenaren er in.  Het is een vrij eenvoudig verschil, maar een verschil dat een groot effect kan hebben op de wilde dieren die hier in dit gebied leven. Om het niet al te ingewikkeld te maken is een NP, een beschermd gebied waar er word op toe gezien (door onder meer rangers) dat er niet word gestroopt. Zo een 'park' heeft behalve een symbolische ingang geen afsluiting en de dieren kunnen dus binnen en buiten wandelen, maar kiezen hier meestal zelf voor om daar te vertoeven wegens mogelijkheden zoals voedsel, water, omgeving ....Zestig jaar na Tsavo.

Terwijl het keniaanse Tsavo NP al 77 jaar bestaat vond men het op dat moment (1948) het niet nodig om Mkomazi beschermend te maken. Het gevolg is dat in de loop der vele jaren de dieren richting Kenia (Tsavo) zijn getrokken wegens het feit dat er in Tanzania geen of zeer weinig regels waren aangaande stropen of af schieten van het wild. 

Gelukkig heeft men in 2006 ingezien dat die mooie gebied (met vrijwel geen wild) te jammer is om niet te gaan gebruiken voor toerisme.

Ondertussen hebben de dieren de weg beetje bij beetje terug gevonden ..... en dat konden wij dus onlangs aanschouwen.Het goedkoopste wild-NP van Tanzania.

Omdat het nog niet zoveel game bevat en minder gekend is valt direct de goedkope prijs van dit park al op (ongeveer de helft).

Naast de Afrikaanse wilde honden en zwarte neushoorns (beide zijn de meest bedreigde diersoorten van het land), kan je hier ook ook veel andere (grote) dieren spotten, waaronder enkele opmerkelijke soorten die je in gans het Noorden van het land niet zal tegen komen.  Giraffe (grote gevormde groepen tot wel 40), oryx, gerenoek, hartebeest, kleine en grote koedoe, eland, impala, Grant's gazelle, olifant, buffel, zebra, leeuw en zelfs een enkel luipaard of zelfs cheetah werden hier waargenomen (deze laatste niet door ons zelf). Best wel veel vogels.

Naast zoogdieren biedt het nationale park ook een groot aantal vogelsoorten. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten te spotten in het park. Het bevat veel iconische vogels zoals de Zuidelijke grondneushoornvogel (Zazu), houthop, gier, parelhoen, verschillende soorten leeuwerik, sunbird, struisvogel tot zelfs de kori trap, adelaar en secretaris vogel. Echter zitten velen vaak verborgen in het dichte droge en ruwe wildernis die je hier meer richting het Zuiden zal tegen komen.Acacia vs giraffes.

De vegetatie van het nationale park is divers maar grotendeels bedekt met Acacia vegetatie, en dus het favoriete voeder voor giraffes.

Het nationale park grenst dus aan het Tsavo West National Park in Kenia en erfde dan ook op sommige plaatsen het rode vulkaan zand. Mkomazi is ook bedekt met grijsgroene nyika-struiken, rotsachtige heuvels, savannebossen en eeuwenoude baobabbomen met als achtergrond vaak de hoge wanden van de bergen die regelmatig doen denken aan de wanden van de Ngorongoro krater.Ideale opwarmer voor de beroemde parken in het Noorden.

Tussen Tanga aan de kust en Kilimanjaro op slechts 2u rijden van Moshi is het nog perfect mogelijk om Mkomazi exlusief te gaan bezoeken. Exclusief? Zeker wel als je in het hoogseizoen gemiddeld maar 1 andere 4x4 per dag tegen komt ....

De magie van dit park zal zeker de komende jaren worden uitgebouwd en volgens ons worden herkend tot 1 van de grote (kleine) parken dat kan uitgroeien tot zelfs een gevestigde waarde.

In ieder geval staan wij klaar om Mkomazi zo veel mogelijk aan te bieden en te programmeren voor onze geliefde klanten die langer dan 1 week op safari willen gaan ....


Reactie plaatsen

Reacties

Sabine Claeys
een jaar geleden

Het ziet er prachtig en ongerept uit !